Ağzımızın içerisinde yer alan boşluklarda yaşayan bakteriler, sülfürlü bileşik adlı artıkları ağzımızın içerisinde biriktirdikleri için ağız kokusu meydana gelebilmektedir. Genelde bakterilerin yarattıkları bu artık tabakaları, dilin arka tarafında birikerek kokunun dağılmasına neden olmaktadırlar. Bunun dışında metabolizmada yer alan bir takım hastalıklar, ağızdaki başka hastalıklar vb. durumlar da ağız kokusu meydana getirebilmektedirler.

Ağız kokusu neden kaynaklanır?

  • Dişlerdeki çürükler
  • Genel ağız bakımına dikkat etmemek
  • Sigara, çay, kahve, asitli içecekler vb. gıdaları çok fazla tüketme
  • Soğan veya sarımsak gibi hoş kokusu olmayan besinlerden sıklıkla tüketme
  • Ağız kuruluğu problemi yaşama
  • Diş eti hastalıkları

Ağız kokusu çeşitleri nelerdir?

Normal denilecek seviyede ağız kokusu : Yazımızın başında bahsettiğimiz ağzımızda bakterilerin bıraktığı atıkların oluşturduğu koku normal ağız kokusu olarak adlandırılmaktadır. Özellikle protein içerikli yiyecekler tüketmek de normal seviyede bir ağız kokusuna neden olabilmektedir. Bunu engelleyebilmek için diş fırçalarken mutlaka ama mutlaka dil sırtını da temizlemek gerekmektedir.

Anormal denilecek seviyede ağız kokusu : Bu tip hastaların çok az bir bölümü ağzının koktuğunun farkındadır. Bunun yanında ağzının koktuğunu fark eden insanlar da bunu sosyal ve bireysel bir utanç kaynağı olarak görüp doktora gitmekten çekindikleri için ağız kokusu şikayetleri gittikçe artabilmektedir. Bir şekilde doktora gitmeye karar verdiklerinde ise sorun genelde ağız içindeki bir takım problemlerden kaynaklı çıkmaktadır.

Psikosomatik olarak adlandırılan ağız kokusu : Bazı kişiler aslında ağızlarının koktuğunu düşünüp bu şekilde davranmaktadırlar. Aslında kendilerinde böyle bir sorun görülmemekte ve normal seviyedeki hastalarla aynı derecede olmalarına rağmen kendilerine psikolojik olarak ağızlarının koktuğuna dair baskı yapmaktadırlar.

Ağız Kokusu

Ağız kokusunu giderecek doğal yöntemler

Taze meyveler tüketmek : Havuç, elma, turp, armut vb. gibi meyveleri tüketmek nefesin tazelenmesine yardımcı olmakta, dolaylı olarak da ağız kokusunu ortadan kaldırabilmektedirler. Bahsi geçen meyvelerin içerisinde bol miktarda da lif bulunduğundan tükürüğü de temizleyerek ağız kokusunun önüne geçebilmektedirler.

Tarçın ve nane tüketmek : Özellikle ağızda koku bırakan yiyecekler tükettikten sonra bu iki ürünün tüketilmesi önerilmektedir. Tarçının kabuğundaki özel bir yağ ve nane filizinin içerisindeki bileşenler ağız kokusuna anında etki etmektedirler.

Limon tüketmek : Pek denenmese de limon tüketmek de ağız kokusunu ortadan kaldırmaktadır. Kendi evinizdeyken ağız kokusuna müdahale için bir limonun yarısını emerek ağız kokusunun önüne geçebilir, eğer dışarıda sosyal bir ortamdaysanız içeceğinizin içerisine limon dilimleri koyulmasını isteyebilirsiniz.

Maydanoz tüketmek : Ağız kokusu konusu gündeme geldiğinde en çok tercih edilen ürünlerden biri de maydanozdur. Nefesi tazeleyebilme özelliği bulunduğundan sık sık ağız kokusu oluşmaması adına tüketilebilmektedir.

Yoğurt tüketmek : Saf ve doğal bir yoğurdu, gün içerisinde 2 sefer olmak üzere yarım kase miktarında tüketmeniz yeterli olacaktır. Ağzımızdaki bakterilerden arta kalan atık sülfürler yoğurtla birlikte direkt olarak yok olmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı.

Yorum Yaz


En fazla 500 karakter. 500 karakter kaldı.

Paylaş